domingo, 27 de octubre de 2013

ELS 5 DÍES DE DIWALI

DIWALI 2013: Aquest any el dia més especial de diwali, quan es fa la pooja a Lakhsmi, és el 3 de novembre. Us deixem una explicació de en què consisteix aquesta celebració:

ELS 5 DÍES DE DIWALI:
El Festival de la Llum conté 5 filosofies diferents o formes de celebrar els 5 dies que dura.

DIA 1: DHANTERAS,  és el tretzè dia llunar de Krihna Paksh, la quinzena fosca del mes de Kartik. En aquest dia, el Senyor Dhanwantari va sortir de l’oceà per portar l’Ayurveda a la humanitat.
Aquest dia marca l’inici de les celebracions de Diwali. Quan es pon el sol, els hindús s’han de banyar i oferir  el Deeya (espelma) i el Prasad (dolços especials per fer ogfrenes) a Yama Raj, el Senyor de la Mort, perquè els protegeixi. Aquesta ofrena s’hauria de fer a prop d’un arbre de tulsi o qulasevol arbre sagrat que tinguin a prop.
DIA 2: CHOTI DIWALI, al segon dia de Diwali se l’anomena Narak Chaturdasi. El deu Krishna va destruir el dimoni Narakasur i va alliberar el món. En aquest dia els hindús s’han de fer un massatge al cos amb olis per lliurar-se del cansament, descansar, i així estar ben preparats per celebrar el Diwali com cal.
Durant aquesta nit l’espelma o deeya no s’ha d’encendre.  Els Shatras (Lleis de Dharma) diuen que le Yama Deeya s’ha d’encendre o oferir a la nit del Triodasi amb Prasad.
DIA 3: LAKHSMI POOJA al DIWALI (ofrena a la deessa Lakhsmi). Els hindús s’han de banyar, netejar les cases, obrir les finestres, estrenar alguna cosa de roba, i així convidar a Mare Lakhsmi a que entri a les nostres cases i les pleni de fortuna. La família es junta amb pandits (capellans hindús) i celebren el triomf del bé sobre el mal i la foscor. És el deia més celebrat del Diwali.
DIA 4: PADWA &GOVARDHAN POOJA (ofrena a Padwa i Govardhan). El déu Krishna va demanar a la gent de Vraja que fessin ofrenes a  Govardhan. Des d’aleshores, tots els hindús fan aquesta ofrena anual  per fer els honors a la primera ofrena que va fer la gent de Vraja.
DIA 5: BHAI DUJ, és el dia dedicat a les germanes. A la era Védica, Yama (Yamraj, el Senyor de la mort) va visitar la seva germana Yamuna aquest mateix dia. Els germans visiten a les germanes aquest dia per demanar prosperitat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario